Home » Kiintymysvanhemmuus » Miksi nimi KiVa hoitaja?

Miksi nimi KiVa hoitaja?

Sopiva nimi toiminnalleni löytyi, kun leikimme yhtenä iltana naapuruston lasten kanssa pihallamme peili- ja värileikkejä. Meillä oli hauskaa yhdessä ja nauroin tapani mukaan kovaan ääneen. Eräs lapsista sanoi minulle:

“Sä naurat paljon!
“Kyllä! Nauran teidän kanssa vähän väliä, koska mulla on teidän kanssa niin hauskaa.
Onko se vähän erikoista että nauran näin paljon?
“NO ON!!” Lapsi nauroi itse.
“Jaa, niin kai sitten.”
“Sä olet NAURU-AIKUINEN!” Lapsi riemuitsi oivalluksestaan.
Leikimme vielä jonkin aikaa kunnes lapsi yhtäkkiä jäi katsomaan minua pitkään ja hieman hämmästyneellä äänellä sanoi:
“SÄ olet… KIVA!”

Se hetki jäi mieleeni.
Lapsen äänensävy oli jotenkin niin merkityksellinen, aivan kuin hämmästystä täynnä siitä, että joku muu aikuinen kuin oma vanhempi voi oikeasti olla kiva ja aivan kuin samalla aaltopituudella.

On kunnianosoitus jos lapsi spontaanisti ja aidosti sanoo kivaksi. Jos lapsi itse aiheesta kysymättä kertoo hoitopaikan hoitajan olevan kiva, tulkitsen että asiat ovat silloin hoidossa aika hyvin. Puitteet, opetussuunnitelmat, leikit, lelut ja retket ovat tosi tärkeitä, mutta ehkä kaikista tärkeintä onkin se, että lapsella on hyvä ja turvallinen olo hoitajan kanssa ja hän kokee hoitajan välittävän hänestä. Uskon että se voi kiteytyä lapsen maailmassa sanaan kiva.

“Kiva hoitaja” viittaa myös kiintymysvanhemmuus-termiin, jossa vauvan hoitoa ja lapsen kasvatusta ohjaa lämpö, läheisyys ja herkkyys, vauvan ja lapsen arvostus ja kunnioitus, sekä niin kasvattajan kuin lapsenkin omien tunteiden tunnistaminen, sanoittaminen ja ilmaiseminen, molempien osapuolten kuunteleminen ja molempien osapuolten omien rajojen kunnioitus. Lyhyesti: kasvatustapa, joka opettaa toista arvostavia universaaleja vuorovaikutuksen tapoja, joista on hyötyä vauvasta vaariin. Pyrin hoidossani siis myös tähän “kivana” hoitajana.

Lopuksi, “Kiva hoitaja” viittaa epävirallisesti myös termiin kiusaamisen vastainen. Turvallisten suhteiden ylläpitäminen ja lempeä lasta kunnioittava vuorovaikutus lastenhoidossa ehkäisee kiusaamista. Näin kirjoitettiin turvallisesta hoitopaikasta Kiusaamisen ehkäisy alle kouluikäisten lasten parissa -hankkeen esipuheessa vuonna 2010:

“Hyvässä päivähoidossa lapsella on turvallinen ja lämmin suhde aikuiseen, ja hän kokee olonsa turvalliseksi myös ryhmässä. Lapsi voi pulmatilanteissa turvautua tuttuun hoitajaan, joka on hellä ja empaattinen. Hoitaja puuttuu aktiivisesti kiusaamistilanteisiin, ja päiväkoti luo yksinkertaiset yhdessäolon säännöt ja auttaa lapsia pitämään ne mielessään. Henkilökunta työskentelee aktiivisesti siten, että jokainen lapsi on ryhmänsä arvostettu jäsen, eikä kukaan lapsi jää yksin. Lapsen ystävyyssuhteita kunnioitetaan. Henkilökunta on myös aktiivisesti yhteydessä lapsen vanhempiin. Turvallisessa ympäristössä lapsi leikkii, oppii ja kehittyy. Hän voi harjoitella sosiaalisia ja kognitiivisia taitoja ja hän voi luoda ystävyyssuhteita. Vastavuoroiset ja tasavertaiset ystävyyssuhteet suojaavat lasta kiusaamiselta, vahvistavat hänen hyvinvointiaan ja tukevat hänen kehitystään aikuisikään saakka.”

KIVAA syksyn alkua teille kaikille ja lämpimästi tervetuloa seuraamaan blogiani!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.