Home » Kunnioittava vuorovaikutus » Lapsen ideaan reagoiminen Outi Mäenpään opeilla

Lapsen ideaan reagoiminen Outi Mäenpään opeilla

Outi Mäenpää

 

Näyttelijä Outi Mäenpään vuorovaikutuskurssi opiskeluaikoinani on jäänyt pysyvästi mieleeni. Hänen tapansa opettaa ja ohjata oli niin havainnoiva, että muistan edelleen koulutuksesta asioita joista hän meille kertoi, ja olen pyrkinyt käyttämään niitä vuosien varrella. Hän opetti meille ekonomiopiskelijoille mm. sen, että kun toinen ihminen heittää idean, niin älä sinä hölmö tyrmää sitä saman tien tai mieti ensimmäisenä miksi idea ei toimi, vaan JATKA ideointia. Kun jatkat, älä sano: “Hyvä idea, MUTTA”. Sano vaikka: “Hyvä idea JA”. Sen jälkeen voit sitten jatkaa haluamallasi tavalla. Toisin sanoen, opettele taito rohkaista ihmisiä ideoimaan ja jatkaa ideointia, äläkä torppaa ihmisten luovuutta heti alkumetreillä, siitä ei seuraa mitään hyvää. Tämä oppitunti tuli mieleeni tänään.

2-vuotias halusi antaa koiranpennulle ruokaa.
Sanoin että: “Nyt Ei Onnistu kun niiden nappuloiden pitää antaa ensin turvota ennen kuin koira voi ne syödä, se ei voi syödä kovia nappuloita tosta noin vaan vatsaansa”.
2-vuotias alkoi itkemään kovaan ääneen.

Syvä huokaus.
Mietin miksen aloittanut keskusteluamme eri tavalla. Miksi minun piti heti ensimmäisenä torpata toisen idea? Minuakin ottaisi päähän noin suora idean tyrmäys, joten ymmärsin 2-vuotiasta ihan hyvin.

Laskeudun hänen tasolleen ja kysyn: “Haluatko antaa sen ruuan?”
Pieni vastaa kyyneleet silmissä ja vaativasti: “MHMM-MM”
Katson häntä silmiin ja sanon: “Sinä SAAT antaa sen ruuan”
Nyt pieni rauhoittuu.
“ENSIN ruoka odottaa, SITTEN annat ruuan”
“Mhmm-mm”.
Asia oli sillä sovittu.

Ei se nyt ollutkaan niin kauhean vaikeaa löytää lapsen ideasta jotain johon pystyin reagoimaan positiivisesti ja jonka pohjalta pystyimme jatkamaan ideointia. Idean yksinkertaistaminen tyyliin “Ensin A – Sitten B” toimi sekin huomattavasti paremmin kuin alkuperäinen pitkä sepustukseni, josta hän varmaankin kuuli/muisti vain alun: EI ONNISTU.

Pentu sai ruuan, 2-vuotias sai pitää arvokkuutensa ja minä sain kertauksen Mäenpään loistavista opeista ja rauhan taloon.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.