Home » Kunnioittava vuorovaikutus » Thomas Gordon ja Toimiva perhe

Thomas Gordon ja Toimiva perhe

Thomas Gordon - Toimiva perhe

Olin ottanut lempeästä ja luonnonmukaisesta vauvan hoidosta paljon selvää jo ennen raskautta, ja ensimmäiset 2 vuotta meillä menikin vauvan/taaperon kanssa hienosti. Siinä se keikkui liinassa tai kantorepussa melkeinpä aina mukana, nukkui lähellämme ja sai muutenkin paljon läheisyyttä – oli varsin tyytyväinen lapsi. Ongelmat alkoivat oikeastaan vasta 2-vuotiaana voimakkaan itsenäistymisvaiheen myötä. Tähän en ollutkaan valmistautunut – mitä ihmettä!? Halusin kohdella lasta kuitenkin suht koht samalla lailla kuin ketä tahansa muutakin ihmistä, joten voimakas vallankäyttö ei ollut mikään vaihtoehto. Mitä lapsi siitä oppisi? Että isompi saa lyödä tai uhkailla häntä? Mutta joskus sitä mietti että mitä muita vaihtoehtoja sitten edes on, kun mikään ei tunnu nyt tässä enää toimivan.

Sattumoisin lähellä oli alkamassa Ilontuulen ja MLL:n järjestämä Toimiva Perhe kurssi. Kyseinen kurssi juontaa juurensa samannimisestä kirjasta, jonka Thomas Gordon kirjoitti 70-luvulla. Gordon oli maailmankuulu psykologi, joka omisti koko työuransa parantaakseen ihmisten välisiä suhteita kotona, työelämässä ja koulussa. Hän vaikutti miljoonien ihmisten vuorovaikutustaitoihin ja hänen kirjojaan on myyty tähän mennessä yli 6 miljoonaa kappaletta. Thomas Gordon oli kolme kertaa elämäntyönsä ansiosta ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Gordonin opit muuttivat sitten – yllätys yllätys – myös meidän perheen vuorovaikutusta. Alunperin halusin vain välineitä kohdata lapsen kiukku ja muut vaikeat tunteet. Mutta lisäksi kurssi antoi ajattelemisen aihetta myös nuorten ja aikuisten välisen vuorovaikutuksen parantamiseen, sekä omaan kasvuun.

Tärkein anti kurssilla minulle itselleni oli ymmärtää, että lapsen ollessa vaikean tunteen vallassa, minun tehtävänä on ensisijaisesti osoittaa hänelle että näen ja kuulen hänet, ymmärrän hänen tuskansa ja arvostan hänen tunteita. Siinä vaihessa päässäni ei saisi olla vielä ajatustakaan minkäänlaisesta ratkaisusta tai vaihtoehdoista. Kun lapsi alkaa itkeä ja raivota, minun ei tarvitsekaan paniikissa alkaa miettiä erilaisia keinoja, kikkoja, harhautuksia jolla päästä Minun haluaamaan lopputulokseen. Vaan päinvastoin. Keskittyä lapsen tunteeseen. Sen sisäistäminen oli suoraan sanottuna valtavan helpottavaa.

Toinen tärkeä oivallus oli että lapsen itkua ei tarvitse yrittää hilitä tai lopettaa. Jos lapsen antaa aidosti tuntea mitä hän sillä hetkellä tuntee, itku loppuu usein nopeammin ja loppuratkaisu voi olla jotain tosi hienoa ja oivaltavaa kaikille osapuolille.

Kolmas tärkeä oivallus oli, että minun tehtävänä ei ole toimia joka tilanteessa erotuomarina tai ratkaisuautomaattina lapselle. Jos ongelma on lapsen, niin tottakai voin tukea häntä löytämään hyvän ratkaisun, ja jos ongelma jossain tilanteessa on enemmänkin minun (en esimerkiksi jaksa nostella joka päivä lasten vaatteita eteisen lattialta), niin pyrimme keksimään yhdessä ratkaisun joka miellyttää kaikkia. Ilman että sanelen tai käskytän.

Ratkaisukeskeisyyden sijaan Thomas Gordon opetti tunnekeskeisyyttä ja läsnäoloa eri tilanteissa, sekä omien  ja toisten ihmisten rajojen kunnioittamista. Se ei tietenkään poistanut kaikkia vaikeita konflikteja arjestamme, eikä niin tarvitsekaan tapahtua, mutta opetti aiempaa paljon paremman tavan suhtautua ja reagoida niihin.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Thomas Gordonin Toimiva perhe -kirja on loppuunmyyty, mutta löytyy kirjastoista. Minulta voi myös kysyä lainakappaletta. Toimiva perhe -kurssit ovat onneksi rantautuneet myös Suomeen.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.