Home » Kiintymysvanhemmuus » Aktiivinen kuuntelu 1-vuotiaan kanssa

Aktiivinen kuuntelu 1-vuotiaan kanssa

Pupunen

Viime viikolla oli taas hyvä paikka harjoitella aktiivista kuuntelua.

1-vuotias heräsi päiväunilta, kun muut lapset olivat jo välipalapöydässä. Pieni näki tarjoilut ja oletti tietysti pääsevänsä saman tien sillä sekunnilla kavereiden kanssa syömään. Sanoin, että vaihdetaan nämä vaatteet ensin. Pieni suuttui minulle toden teolla. Protestoi kovaan ääneen ja selkä kaarella.
(Mitä!! Enkö pääsekään välipalalle!!!)

Halusin näyttää lapselle, että ei hätää, ymmärrän häntä.
Katsoin pikkuista silmiin ja sanoin:
“Sinä haluat välipalaa?”
Tämä aktiivisen kuuntelun taso riitti tällä kertaa. Ei sen enempää.
Pienen kiukku rauhoittui.
Lyhyt tiukka nyökkäys hänen puolelta.
(No NYT tuo tajuaa mitä haluan.)
Lapsi oli tarkkaavainen ja vastaanottavainen joten jatkoin:
“OK. Sinä SAAT tuota välipalaa, vaihdetaan vaatteet ja syödään välipala”.
Mentiin vaatteiden vaihdon kautta ihan hyvällä tuulelle välipalalle.

Lähtötilanteessa siis hetki sitten selkä kaarella tulistunut taapero.

Kuulostaa liian yksinkertaiselta. Mutta suosittelen kokeilemaan. Aktiivisesta kuuntelusta voi lukea esim Thomas Gordonin Toimiva perhe -kirjasta. Sen opettelun myötä monet hankalat tilanteet on rauhoittuneet alkutekijöihinsä. Ei se tietenkään aina toimi näin helposti, mutta yllättävän usein. Aktiivinen kuuntelu on pitkään ollut terapeuttien ja vertaistukijoiden käytössä, mutta se on kullanarvoinen monissa ihmissuhteissa.

Tässä tilanteessa aktiivinen kuuntelu tarkoitti käytännössä sitä, että ennen kuin neuvottelen tai ehdotan yhtään mitään, mietin miten saisin pienelle sen tunteen, että hän todella tuli nyt ymmärretyksi. Sillä hetkellä en mieti omia tavoitteitani tilanteessa. Jos kiirehdin omaa agendaani tyyliin “ymmärrän, että sinä olet nyt vihainen, mutta nyt teemme kuitenkin näin” , lapsi tuskin kokee tulleensa ymmärretyksi. Mutta jos jaksan aidosti pysähtyä tilanteeseen, hän todennäköisemmin kokee, että hänen ajatuksia ja tunteita ymmärretään. Aktiivinen kuuntelu on tietoinen päätös keskittyä täysin toisen kuuntelemiseen. Sitä kautta pääseekin sitten yleensä paljon helpommin siihen hedelmällisempään keskusteluyhteyteen lapsen kanssa.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.