Home » Opaskoiranpentu » Betty hyväksyttiin opaskoirakoulutukseen!

Betty hyväksyttiin opaskoirakoulutukseen!

Marika Kerätär

 

Tästä on niin hyvä aloittaa viikonloppu!
Kasvattamamme labradorinnoutajapentu Betty on hyväksytty kahden viikon pituisen soveltuvuustestijakson jälkeen viralliseen opaskoirakoulutukseen! Betty pääsi testeistä suoraan omaan koulutusryhmäänsä ja aloittaa opiskelun maanantaina. Tämä on hirveän hieno uutinen! Bettyhän oli soveltuvuustesteissä jo viime vuoden lopulla, mutta koira passitettiin sieltä “kotiin kasvamaan”. Syinä olivat liiallinen hössötys ja häiritsevän voimakas vainuvietti, joka hankaloitti keskittymistä lenkeillä. Bettylle määrättiin uusi soveltuvuustesti maaliskuulle. On ihan normaalia, että opaskoirapentueesta vain osa pääsee testeistä läpi. Osa vaihtaa uraa etsijä- tai poliisikoiriksi ja osa saattaa olla soveliaampia esimerkiksi tulevien opaskoirien emoina. Kalliit pennut pyritään kuitenkin saamaan mahdollisimman hyvin yhteiskunnallisesti hyödylliseen käyttöön. Saimme edellisten testien jälkeen tarkat harjoitusohjeet Bettylle ja lenkkikäyttäytyminen muuttui niiden avulla muutamassa päivässä. Betty oppii nopeasti, joten minulla oli lopulta suht luottavainen olo uusien testien suhteen.

Bettyn koulutus alkaa maanantaina ja kestää noin 20 viikkoa. Koulutuksen aikana Bettyn soveltuvuutta testataan edelleen ja lopulta vasta näkövammaisen kotona tehdyn harjoittelujakson jälkeen tiedetään, soveltuuko koira tehtäväänsä.  Koulutuksen sisällöstä Opaskoirakoulu kirjoittaa näin:

“Opaskoiran työskentely perustuu pitkälti vakioreitteihin ja opeteltuihin kaavoihin. Aivan ensimmäiseksi koiralle opetetaan suoraan kulkeminen. Suuntaa ei saa vaihtaa, ellei toisin mainita. Koulutuksen aikana koira oppii myös pysähtymään suojatielle ja hakemaan suojatien joko oikealta tai vasemmalta. Se etsii käyttäjälleen myös mm. ovet, penkit ja tiskit ja pysähtyy aina portaiden kohdalla. Koira väistää eteen tulevat esteet kiertämällä, tai jos kiertäminen aiheuttaisi vaaratilanteen tai tilaa ei ole, se pysähtyy esteen kohdalle odottamaan lisäohjeita. Liikennevaloja koira ei ymmärrä, vaan koiran käyttäjä päättää aina milloin tie on turvallista ylittää.

Koirien kanssa tehdään koulutusvaiheessa yleensä yksi lenkki päivässä. Lenkin ei tarvitse olla pitkä, koska etenkin alussa opittavaa on paljon ja nuoren koiran keskittymiskyky vielä rajallinen. Kun lenkit alkavat sujua ja koira oppii asioita hyvin, voidaan liikkumisympäristöä laajentaa ja vaikeuttaa. Opaskoiran kannalta on täysin eri asia kulkea rauhallisessa tuppukylässä tai Helsingin keskustassa. Toisaalta toiset koirat eivät jaksa keskittyä riittävästi rauhallisessa ympäristössä, vaan vaativat vauhtia ja vähän vaarallisia tilanteitakin pysyäkseen hyvässä vireessä. Toiset koirat taas tallustelevat leppoiseen tahtiinsa samoja reittejä vuodesta toiseen hyvinkin tyytyväisinä. Koulutuksessa on siis muistettava huomioida koirien erilaisuus ja se vaikuttaa luonnollisesti myös tulevan opaskoiran käyttäjän valintaan. Kouluttajan on myös pidettävä koko ajan mielessä, että koiraa koulutetaan toiselle ihmiselle, eikä itselle.”

Kouluttaja Hannu oli muuten kommentoinut uudesta koulutettavastaan, että “Kylläpä onkin eläväinen koira!” Sitä Betty kyllä on 😀 Niin ystävällinen, kiltti, iloinen ja valtavan innokas oppimaan uutta.

Onnea koulutukseen hössöttäjä!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.